expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

tisdag 4 augusti 2015

Pepsie & Shirlie - Someday

Jag tar ännu en artist i serien "värd mer än sin enda hit" och ännu en från 80-talet. Pepsie & Shirlie, Helen "Pepsie" DeMacque och Shirlie Holliman började som körtjejer hos Wham och som många andra som stod bakom de stora stjärnorna så drömde även dom att få själva stå i strålkastarljuset. Många lyckas inte alls medan andra har tur att hamna med rätt personer i skivstudion och tjejerna tillhör nog kategori två, för redan direkt så blev dom producerade av en av 80-talssoul-discons stora i England, Phil Fearon. Debutsingeln "Heartache" blev plötsligt tvåa i England och på amerikanska danslistan, samt femma på Tracks, helt välförtjänt för "Heartache" är en kanonbra danslåt från 80-talet med elements från både soul och disco. Förövrigt så rekommenderas hela deras album "All right now" väldigt varmt och det är inte alls omöjligt att jag skriver om hela den plattan så småningom! Därför föredrar jag nu att röra mig vidare, bort från bandets succéperiod.
     För det tog tjejerna hela fyra år att producera nya plattan, där Shirlie hann gifta sig med en av Kemp-bröderna i Spandau Ballet. "Heartache" var nu en rätt bortglömd hit och man fick mer eller mindre börja om från noll, även om producenten här var än mer välkänd än Phil Fearon. George Michael tackade för deras sånginsats under Wham-dagarna med att skriva och producera bandets enda riktiga singel från andra plattan "Change", "Someday", en låt och platta som passerade fullständigt obemärkt förbi.

Det är då just den singeln jag vill lyfta fram här, "Someday". Nu har man då en av världens mest kända artister som låtens upphovsmakare, men ändå så är "Someday" en fullkomligt oförtjänt bortglömd pärla med största delen ståendes i soulmusiken men med mycket av den brittiska dansmusiken från det tidiga 90-talet i kanterna! Produktionen är cool och funkig och någonstans hörs det att George Michael har ett finger med i låten, även om den också är mer soul än vad han brukar göra normalt.
     Jag har alltid gillat tjejernas röster och deras förmåga att sjunga tillsammans, inte minst i "Heartache". Dom samarbetar väldigt bra ihop i det mesta de gör!
     B-sidan "Everything" är en låt i mer brittisk skön housetempo som tjejerna gjord själva med producenten Glenn Skinner och som finns på den andra plattan "Change". En riktigt bra B-sida som får mig att riktigt längta till att hitta den plattan en dag!

När nu platta två floppade så la tjejerna av med musiken och har sen dess uppträtt sporadiskt. Tråkigt för en duo som både hade tur med samarbetspartners, men också en hel del talang som inte skivköparna tog till sig tillräckligt! Pepsie & Shirlie var bra sångerskor som gjorde bra popmusik med galanta 80- och 90-talsproduktioner som än idag känns piggt och häftigt! Men mer om dom senare när jag skriver om plattan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...