expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

onsdag 9 september 2015

Orchestral Manouvers In The Dark (OMD) - Tesla Girls

Vissa frågor som låtar skapar kan göra en människa galen om man inte får reda på det. Idag kan man då googla dessa frågor och kanske få svar på dom och jag kan meddela att jag äntligen är på väg att lösa mysteriet med ett ord som jag aldrig fattat sen jag hörde det första gången 1995, "Tesla girls". Självklart är det O.M.Ds låt (Orchestral Manouvers In The Dark) som har skapat frågan: Vad är en teslaflicka egentligen? Hur ser en sån ut?

Låten "Tesla girls" finns på O.M.Ds platta "Junk culture" från 1984, en helt OK synthplatta från tiden då engelsk synthpop var det bästa som fanns! Jag hörde låten första gången när jag, som aldrig hörde låten under 80-talet eftersom jag inte blivit popnörd än 1984 och låten aldrig spelades därefter i radio, lånade en O.M.D-samling 1995 av en tjejkompis när jag gick på Härnösands folkhögskola. När jag på mitt internatrum hörde denna låt så föll jag direkt. Det var en pigg, glad och smittande synthpop-pärla som var enormt snyggt gjord och som gnagde sig in i huvudet som en godartad bacill. Varför den här låten inte blev en större hit än den blev är för mig en annan av livets stora frågor, som jag dock aldrig lär kunna googla på.

Låten skapade dock en hel del kontroverser eftersom låtens video av medierna stämplades som sexistisk, vilket är intressant med tanke på att Samantha Fox och Sabrina ännu inte släppt plattor och alla tjejerna i videon är påklädda. Dock hade O.M.D press på sig av sitt skivbolag Virgin att nå den amerikanska marknaden och skapa videor som amerikanska artister gjorde. Därför fick sångaren Andy McClusky idén om att amerikanska videor handlade om att visa upp attraktiva sexiga unga fotomodeller som poserade framför kameran. Som sagt så lyckades inte kuppen riktigt och Virgin la sig aldrig mer i skapandet av O.M.Ds videor.

Live-B-sidor är alltid kul och välkomna, så även denna gång. Vänder man på "Tesla girls" så får man en version av deras då ett år gamla hit "Telegraph", live från Hammersmith Odeon i London 1983.

Vad är då en teslaflicka? Jo, Nikola Tesla var en serbisk-amerikansk uppfinnare som bland annat blev känd för sina upptäkter inom elektromagnetism och en "Tesla girl" skulle alltså vara en tjej som är elektromagnetiskt tilldragande. Jag kan ärligen säga att DET hade jag aldrig listat ut själv...no, no, no!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...