expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

tisdag 25 oktober 2022

Pete Shelley - Homosapien

Pete Shelley - Homosapien
Utgivningsår: 1981
Skivbolag: Genetic/Island
Betyg: 2/5
Att försöka transformera sig med tiden från en genre till en annan, följa med i tidens strömningar, är inte alltid lätt. Det finns flera som under det tidiga 80-talet försökte gå från punk till det mer aktuella new wave/synth-soundet. Många, som John Foxx, lyckades riktigt bra med det, medan det är lite värre med andra. Vad som är värre är förstås från person till person. Den här skivan har trots allt sin publik då den minst sagt sticker ut från mycket annat i genren. Men för min egen del så känns inte Pete Shelleys "Homosapien" från 1981 som något jag tänker lyssna på många gånger till. 

Pete Shelley var alltså sångare i punkbandet Buzzcocks på 70-talet och försökte redan tidigt experimentera med elektronik. Jag ska inte försöka låtsas att jag vet något om Buzzcocks, som jag egentligen bara hört talas om. Punk är, som de säkert har flesta förstått, inte riktigt mina domäner. Men här är tiden helt rätt för mer elektronisk och new wave-baserad synthmusik och rent soundmässigt så har jag väl hört värre. Det är stundtals helt OK synthljud, även om det kanske inte är vare sig tungt, dansant eller skönt svalkande, som många andra mer framgångsrika i samma genre var 1981. 
     Däremot så hade jag verkligen önskat att Shelley hade anpassat sin sång också till genren lite mer, för han försöker allt för ofta fortfarande använda den mer skrikande sången som passar mer till punkmusiken än synthpopen. 
     Melodierna är väl inte heller dom lättast tillgängliga, vilket i och för sig normalt inte alls behöver vara till en nackdel, om det är typ David Bowie eller någon liknande som gör den. Men med Pete Shelleys falska och ibland ylande sång så tenderar det till att bli rätt outhärdligt stundtals. Singeln "Homosapien" är bra och "I guess i must have been in love with myself" är helt OK och soundet är oftast också godkänt och det räcker till ett det betyg det blir. Men melodimässigt och sångmässigt så håller det inte här. Skivan blir inte kvar i samlingen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...