expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

måndag 7 november 2022

Living In A Box - Gatecrashing

Living In A Box - Gatecrashing
Utgivningsår: 1989
Skivbolag: Chrysalis
B-sida: Get on the dog doza
Det blir ännu en låt som bevisar att en mindre hit från plattan ofta kan vara bättre än dom mer kända singlarna, utan att dom för den delen är dåliga förstås. Engelska Living In A Box har jag nämnt ett antal gånger, men ännu inte skrivit om något av dom, så då är det väl dags, eftersom jag anser att det är ett helt fantastiskt bra 80-talsband som idag är gravt underskattad.

Living In A Box är främst ihågkommen för låten som heter likadant som bandet själva, en låt som totalt oförtjänt har stämplat dom som ett "one-hit-wonder". Bara för att man själv endast minns en låt av artisten så betyder inte det att denne är en "one-hit-wonder", men det där tog jag ju upp i en krönika för sig. Debutplattan är förstås kanonbra den också, men uppföljaren "Gatecrashing" håller jag ännu högre och så småningom ska jag skriva om hela albumet. 
     "Blow the house down" och "Room in your heart" är förstås dom största låtarna från albumet, men tillåt mig att lyfta upp en annan singel från plattan, titelspåret. I det här fallet kan jag för en gångs skull se varför låten vid tillfället inte blev en större hit, i alla fall på hemmaplan. Verkligheten kom i vägen då låten kom samtidigt som 97 fotbollsfans klämdes ihjäl på ståplatsläktaren vid Hillsborough Stadium i en match mellan Liverpool och Nottingham. Så låten stoppades i drygt en månad, vilket innebar att den inte nådde den försäljningsframgång den förtjänade. Dessutom var videon enormt svår att få tag på i många år. 

Men om omständigheterna varit annorlunda så borde låten ha blivit en brottarhit, för den har verkligen alla verktyg. Ett ösigt och härligt driv, megahäftig produktion och blås och en melodi som sitter som ett knytnävsslag. Plus Richard Darbyshires coola sångröst. Dessutom är hela låten, videon och alla liveframträdanden gjorda med en skön humoristisk och glädjefylld stämning. Bandet har kul när dom gör den! Hela låten är egentligen en jättestor dansfest modell engelskt 80-tal! Nu stannade låten på plats 36 på englandslistan och som nr 19 på trackslistan, men till hösten kom "Room in your heart" och reparerade skadan för bandet med en klart större hit. Men för mig är detta kanske Living In A Box bästa och häftigaste låt, av många höjdare ska tilläggas! För övrigt nummer 7 på min lista över bästa låtarna 1989.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...