expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

fredag 20 oktober 2023

Lasse Berghagen - en varm och rolig underhållare!

En av våra mest karismatiska och roliga underhållare har lämnat oss, en man jag respekterade och gillade, Lasse Berghagen. Som person och som underhållare har han alltid varit någon jag har uppskattat, även om han även har låtar i sin katalog som inte riktigt är mina domäner. 
     När jag växte upp så plågades man på musiklektionerna att tvingas sjunga "En dag i Juni" eller "Teddybjörnen Fredriksson" i kör till dess man hade svårt att höra dom. Däremot så insåg jag fort att denne man var en riktigt rolig person som samtidigt inte verkade tillgjord.

Med åren så har jag dock insett storheten i en hel del av hans låtar, kanske främst i dom äldre verken.
Värmen i det sätt han sjunger, hur han så lätt rör sig mellan tårar och skratt i låtarna och arrangemangen. Det melankoliska och sorgsna i "Jennie Jennie" eller "Blad faller tyst som tårar", kanske min personliga favorit av hans låtar, och det spralliga i "Ding dong" och "Flirtige Knut". Också det vackra i hans natur- och Stockholmsskildringar, kanske främst i "Till skärgården". Han hade ändå en förmåga att framkalla starka sommarkänslor i flera av sina låtar!

Och apropå sommar, som jag under mina närradioår, då jag läste krönikor i direktsändning, hade problem med om jag skulle älska eller hata "Allsång på Skansen". Allsång som företeelse har jag alltid haft väldigt svårt för, det överdrivet klämkäcka och även detta när man ska gå och hålla en mikrofon framför en i publiken. Men samtidigt så lyfte Lasse upp en stor del av den svenska musikskatten till en ny publik och var en underhållare som bjöd på sig själv, var rolig och hade stor och varm humor. Så idag så ser jag Lasse som programmets en gång bästa och viktigaste pusselbit. Programmet var som bäst och doftade mest sommar då.

Den som inte har läst hans bok "Flakmopedisten", gör det! Boken är fylld med vackra sommarbeskrivningar och dråpliga sanna berättelser från Lasses ungdomssomrar. Så därmed med tar jag av mig min imaginära hatt och böjer mig i vördnad och respekt till en jordnära, varm och rolig person som har gått bort. Tack för din karriär, Lasse Berghagen, och vila i frid!



2 kommentarer:

  1. Jag kommer att sakna honom. Han var verkligen en bred underhållare. Utöver hans viskonst glömmer jag inte hans insats som komisk skådespelare i "Spanska flugan" med bl.a. Carl-Gustaf Lindstedt och Inga Gill.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har tänkt flera gånger att jag ska se Spanska Flugan, men har aldrig kommit till skott. Jag ska låta ord övergå till handling inom en snar framtid.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...