expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

lördag 23 december 2023

Alexander O'Neal - My gift to you

Alexander O'Neal - My gift to you
Utgivningsår: 1988
Skivbolag: Tabu
Betyg: 4/5
Det är jul och dags för den årliga julrecensionen, som i år kommer att gå i amerikanska tecken och en platta som har funnits med mig i många, många år. USA slår ju som bekant på allt när dom firar vad gäller stämning, ljus, glitter och mat, inte minst när det var 80-tal. Så med dom förutsättningarna tänkte då tidens skönsjungande soulgigant Alexander O'Neal att det var passande att släppa en julplatta, som dock skulle skilja sig från alla andra julplattor som brukade komma med stora körer, stråkar, kyrkliga toner och en stilla stämning. Mästerproducenterna Jimmy Jam och Terry Lewis kontaktades och även om skivomslaget ser väldigt finstämt ut så skapades en platta som både har dansanta rytmkaskader, vackra souljulballader och några enstaka julsånger med storband och stråkar. Spretigt? Kanske, men det kan funka om man gör det rätt och det tycker jag att man gjort här, men så är jag också ett fan av herrar Jam och Lewis. 

Höjdaren på den här plattan är "Sleigh ride", som inte ska förväxlas med den klassiska jullåten med samma namn. Detta, liksom alla låtarna på första sidan, är originalskapelser av Jam och Lewis och den här "Sleigh ride" är grymt funkig och svängig. Komplett med bjällerklang så lyckas man göra en sorts julfunk som inte är av denna världen och där man plötsligt väver in några toner av "Jingle bells" i allt gungande! Alexander O'Neal har gjort mycket bra och han har en fantastisk röst, men jag undrar om detta inte är det bästa han gjorde!
     Och det går ju inte annat än njuta och mysa till snygga soulballader som titelspåret eller "Our first christmas" eller stråkarna och lugnet i "The christmas song (chestnuts roasting on open fire)". Man lyckas också skapa en svängig nyårslåt i "Thank you for a good year". 

Plattan blev aldrig en kommersiell succé. Nu är ju jultid en rätt nischad och smal tidpunkt att göra musik till, men nog borde detta ha blivit en julsuccé på dom amerikanska skivdiskarna. För den som vill ha traditionell julmusik så är detta kanske inte riktigt rätt platta. Men man har lyckats ta dom traditionella julattributen dom bjällerklang, religiösa undertoner, julklappar och myspys tillsammans och sätta det i en för tiden ny och intressant elektronisk ljudbild med både romantik, grymt sväng och vackra soultoner som inramning. Jo, detta är en julplatta jag gärna återkommer till när jag har tid och möjlighet, men det underlättar förstås att man gillar 80-talets soulmusik för att uppskatta den fullt ut. Och med detta så önskar jag alla läsare en RIKTIGT GOD JUL! 🎄🎅





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...