expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

tisdag 7 maj 2024

En riktigt bra skivmässa med bra balans

En av dom vanligaste frågorna jag får när det är dags för skivmässa är:
"Vad är det du hoppas finna mest?"
En rätt naturlig fråga kan tyckas. Och självklart har jag en önskelista. Problemet är att den är nog så lång och blir förstås längre och med det blir det allt svårare att hålla reda på vad jag har skrivit där och vad jag behöver. Alltså får man leta desperat i huvudet efter något som jag minns står där. Man kanske skulle ha en önskelista från önskelistan, som sen blir en önskelista från önskelistan från original-önskelistan...?!

Därmed är det alltså dags för Sundsvalls Skivmässa säsong vår 2024! I vanlig ordning skedde det på Pipeline och i vanlig ordning var Thomas Lundmark primus motor på den. Och i vanlig ordning lyfter jag på hatten för honom och en sedvanligt väldigt välgjord mässa! 
     Årets mässa var riktigt bra, både vad gällde antal säljare, antal besökare, arrangemangsmässigt, prismässigt och fyndmässigt. Det var en bra balans mellan det billiga och det riktigt dyra. Sen var det kanske ingen säljare som stack ut från det som normalt finns där. Alla som brukar vara där var där och det blev stundtals riktigt varmt i den lilla lokalen!

För min del så blev det en stark jazzdominans bland fynden, men även andra intressanta saker. Det tog mig drygt en timme att hitta fem plattor med jazz. Art Pepper-skivan med klassisk musik har jag redan skrivit om. Det blev även en skiva med Bud Powell Trio, Supersax andra Charlie Parker-platta, den tredje och sista delen av Duke Ellington i Jazzotheque-serien "Duke 56/62", Count Basie och Sara Vaughan samt en väldigt intressant utgåva av Swe-Danes första platta utgiven i USA.
     Apropå Ellington, hans ersättare på Cotton Club på 30-talet, Claude Hopkins och hans orkester, har jag skrivit om en gång förut och nu hittade jag en LP med orkestern där titeln är lite märklig. På själva skivetiketten och på baksidan står det "1935", men på framsidan den lite mer märkliga texten "1935-6". Alamac heter bolaget som har givit ut detta och det lite lustiga är att bolaget har genom åren lite specialiserat sig på att kopiera Boris Rose utgåvor. Jag skrev om Boris Rose för ett år sen när jag köpte bootleg-utgåvan med Fats Navarro "Fats' gang", som Rose gav ut på ett av sina mängder av bootleg-skivbolag. Jag har inte bestämt mig för om det bara är konstigt eller riktigt smart att kopiera utgivningar av bootleg-utgåvor, men det fanns nog en mening med det också. Stickprov på skivan ger dock vid handen att musiken är vad som förväntas av Hopkins, alltså hans form av tidig storband som låter lätt daterad den storband som hade börjat gälla 1935 men som jag ändå gillar! 

Utanför jazzen så blev det idel lightrock med namn som The Guess Who, Jackson Browne och hans "The pretender" och en liveplatta från 70-talet med Daryl Hall & John Oates. Ja, också snygg och slickad 80-tals funk från 1985 med det idag bortglömda bandet Dazz Band. Men en av dom som jag
blev nästan mest glad över var en skiva med musik ur TV-serien "Söderkåkar". Jo, jag vet, "Söderkåkar" är kanske inte dagsfärsk underhållning, men det är inte Claude Hopkins och Swe-Danes heller. Jag är väldigt svag för den här formen av gammal lättsam, gemytlig och mysig bakgårdshumor från Stockholm och Söderkåkar, vars DVD förstås också finns hemma, är en klassiker, till och med überklassiker, med Monica Zetterlund, Mille Schmidt, Sune Mangs och Arne Källerud. 
     Lite i samma stil är en singel med Sven-Ingvars som fick följa med hem, "Under ditt parasoll". Jag är ju inget jättefan av Sven-Ingvars, även om dom har förekommit en gång förut i bloggen. "Under ditt parasoll" däremot är en söt och charmig melodi, som också är tema till den kultförklarade film som bandet gjorde 1968 och som var inspirerad av The Beatles film "Help", men som slutade med publikfiasko och lång tid av skulder för medlemmarna. Och ja, hade jag haft Kultstämplat-etiketten på en blogg om film så hade den hamnat där.

Detta är alltså vad som kan komma i framtida recensioner av skivor köpta på Sundsvalls Skivmässa, ett evenemang som med detta visar sig vara mer levande och viral än någonsin. Ja, också dök det en journalist från Sundsvalls tidning upp och tog bilder till tidningens websida. 
"En sån går ner på knä för att leta måste vara entusiastisk", sa hon. Jag skrev 2011 om vårmässan då att Sundsvalls Tidning fotade mig då också, i samma ställning och med exakt samma inledningsfras. Antingen har dom bara en fras eller så är det jag som är så entusiastisk, eller bägge. Både 
mässan 2011 och årets mässa var ju i alla fall riktigt bra mässor!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...