expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

fredag 22 december 2017

Tips på julsinglar 3

Det var julen 2012 och julen 2014 som jag skrev två julspecialsartiklar om tips på olika julsinglar. Mitt lager av dessa har sen dess inte direkt fyllts på i stor takt och jag är ytterst osäker på hur länge till jag kommer att kunna tipsa om detta. Men en vända till kan jag faktiskt göra för jag har grävt i singelsamlingens djupaste valv för att hitta fyra stycken idag mindre vanliga och allt för sällan spelade jullåtar. Sen kanske någon undrar om riktiga julklassiker som Anders F Rönnbloms "Det är inte snön som faller" eller Just Ds "Jul igen", men jag har faktiskt inte dom låtarna på singel ännu. Men om jag skulle hitta dom och några till så kanske det ändå kan bli mer tips på julsinglar i framtiden.

Nanne "Kul i jul" (1997) - Nanne Grönvall har faktiskt spelat in "vanliga" jullåtar också, men den klart roligaste är hennes drift med julens alla vedermödor och problem i låten "Kul i jul", som gavs ut på den andra versionen av hennes solodebut "Cirkus Homo Sapiens" (den som innehåller "Avundsjuk" bland annat). Titeln låter som en rätt naiv och trevlig liten jullåt, men här handlar det om en sorts schlagerindränkt julhiphop med Nanne som gör sitt bästa att försöka rappa i allt för snabb hastighet var på en manskör skallar:
"Jul, jul jul, fy fan vad det är kul
Med jul, jul, jul och tomten han är ful!"
På papperet en rätt tramsig idé, men låten är rolig, texten träffsäker och Nanne är alltid lika charmig och kul. Också sätter refrängen sig som ett tuggummi också...


Look Twice "Slammin' christmas" (1993) - När vi ändå är inne på jullåtar i hiphoptappning. 1993 var i praktiken Just Ds "Jul igen" den enda i sitt slag i Sverige och själva idén med rap på julmusiken sågs väl mest som ett kul experiment än något som nån trodde på, förutom Malmöbandet Look Twice. För majoriteten är Look Twice kända som ett eurodiscoband, ett bra sådant också som bland annat hade samma team bakom sig som Basic Element. Men innan dess så var man ett rent rapband som lät väldigt amerikanska i sin stil. Och den här låten ,"Slammin' christmas", är en låt som vuxit med åren. 1993 såg jag den som en axelryckning, men med tiden så har refrängen fastnat och låten är riktigt skön och mysig på nåt sätt. Udda som jullåt och ändå ingivande samma sköna stämning.


Irma "Decembersnö" (1991) - De sista två är inga rena jullåtar om man tittar till text och budskap, men det är knappast en tillfällighet att låtarna ändå släpptes på marknaden i december. Jag vet att det är gränsfall för den här låten med Irma Schultz, men den känns ändå rätt på något sätt att ha med den här. En vacker och avkopplande låt som i original kom ut 1990, men som spelades in på nytt två år senare när Irma fått sitt egentliga genombrott. Jag gillar texten på den här låten som verkligen är träffsäker och vackert målande och jag gillar båda versionerna, både originalet och den nyare versionen. Men det är originalet jag har på singel och det är den nyare versionen som finns på Youtube så jag ber om ursäkt om det är fel låt till fel singel, men texten är ändå den samma.


Elton John - Cold as christmas (In the middle of the year) - Detta är väl inte heller menat som en jullåt, men passar ändå bra med tanke på att högtiden ändå finns med i titeln. Man kan väl lugnt säga att detta är en av Elton Johns mindre kända låtar! Den är första spåret på 1983 års album "Too low for zero" (albumet med "I'm still standing") och är en sentimental, mysig och lite vemodig låt som är riktigt bra gjord och snygg framförd. Här fanns det ingen singel version av låten, utan åter fick jag ta en annan version, denna gång från hans livekonsert från Sydney 1986, då han har Melbourne Symphony Orchestra i bakgrunden (ett livealbum jag förövrigt just införskaffat nyligen).


Med detta vill jag passa på att önska alla bloggens läsare och övriga människor
                  EN RIKTIGT GOD JUL!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...