expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

torsdag 23 juli 2020

Sommarplågor #15: R.E.M. - Shiny happy people

R.E.M. - Shiny happy people
Utgivningsår: 1991
Skivbolag: Warner Brothers
B-sida: Forty second song
Då är vi åter i genren "låtar som bandet själva hatar så mycket så dom vägrar göra den live någonsin igen men självklart är jag ett stort fan av låten". R.E.M's "Shiny happy people" var 1991 uppföljaren till bandets stora genombrott här i Sverige "Losing my religion" och andra singeln från plattan "Out of time". Och dess glada humör gjorde den också till en av sommarhitsen 1991 och parkerade sig hela sommaren på Sommartoppen det året. Själv lär Michael Stipe ha sagt om låten:

"It's a fruity pop song written for children ... If there was one song that was sent into outer space to represent R.E.M. for the rest of time, I would not want it to be 'Shiny Happy People
'" (Michael Stipe ur The Andrew Marr Show, BBC, 2016). 

Och lyssnar man på R.E.M's låtkatalog så sticker den onekligen ut och är med sin 'go-happy'-anda långt ifrån vad bandet senare skulle bli kända för. 

Men jag känner ändå att det är svårt att inte bli glad när man hör "Shiny happy people". Det är en verklig 'feel good'-låt som man blir pigg och glad av och givetvis så beror det också en del på det rödhåriga yrvädret Kate Pierson från B-52's som gästar och sjunger för full hals. 1991 så tyckte jag att det var en helt OK låt, varken mer eller mindre. Inte sommarens favorit, men jag gillade den. Idag rankar jag den (sorry, Michael Stipe) som en av mina absoluta favoriter över R.E.M's låtar och då saknas det verkligen inte kandidater. Sommaren 1991 har jag tidigare sagt är en av mina favoritsomrar vad gäller sommarmusik. Tänk om vi kunde få en sån musiksommar igen, då nästan alla låtar doftade sommarhit och som likt "Shiny happy people" spred stor glädje på sommarställena i solskenet. Barnlåt eller inte, detta får i alla fall mig att le från öra till öra när jag lyssnar på den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...