expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

söndag 5 juni 2022

Nytt i samlingen - Maj 2022

Bunny Berigan's All-Stars - 1936 A demonstration of swing
Utgivningsår: --
Skivbolag: Alamac Record Company
Betyg: 5/5

Vad har jag sagt om små bolag och okända och udda utgivningar inom jazz? Man kan hitta guld där! Fast detta får väl räknas som en av de mer udda saker jag har stött på, men också en av de mer spännande! Vi går tillbaka till 1936 och New York och radiokanalen WNEW. Det är en kanal som hakat på det då senaste inom jazzen, swing, och ska nu med ett radioprogram försöka förklara vad det är för något. Till sin hjälp är det tänkt att man ska ha Louis Armstrong, men han blir sjuk och Bunny Berigan får hoppa in som ersättare och ledare av ett kvintett som också innehåller Joe Marsala klarinett, Bud Freeman tenorsaxofon, Teddy Wilson piano och Stan King trummor. Programledare och lärare av swingmusiken är Marshall Stearns och K. K Hanson, som berättar om swingens och jazzens historia och vad jam session är och bandet spelar exempel på kända låtar för att visa,som "Tiger rag", där bandet försöker exemplifiera genom att spela som Original Dixieland Jazz Bands första inspelningar, "Bugle Call Rag", "Stardust", "Honeysuckle Rose" och så vidare. 

Detta har då amerikanska Alamac Record Company snappat upp och givit ut ett historiskt ljuddokument och ett spännande radioprogram och räddat det åt eftervärlden. Och frågan är bara hur man betygsätter en platta som den här. Borde man ens göra det, eftersom det är en ren skola och ett radioprogram och inte ett riktigt musikalbum? Rent musikaliskt så är det förstås kanonbra, fattas bara annat med dessa musiker, men samtidigt blir det ju lite uppstyckat när en viss del av den halvtimme som skivan är på går åt till berättande, som dock förstås också är riktigt intressant. Men jag ger detta högsta betyg för det totala som dokument, musikupplevelse, radioprogram och skiva. Det är ett stycke jazzhistoria och en riktigt kul och udda samlarsak att ha om man, som jag, älskar gammal jazz. 

Ljudklipp var riktigt svårt, men till slut hittade jag skivan på Youtube och jag kan här presentera första halvan av sändningen, även om låtarna i sig inte finns separata på tuben. Håll till godo!



Hacke Björksten Kvintett - Three generations
Utgivningsår: 2004
Skivbolag: Dragon Records
Betyg: 4/5
Den för 1 1/2 år sen bortgångne saxofonisten Hacke Björksten tillhörde under nästan sju decennier svensk jazz elit och har spelat med alla legenderna! Men detta är faktiskt min första skiva med Hackes egna band. "Three generations" heter plattan och tre generationer, minst finns med i sättningen här. Hacke då, född 1934, bassisten Hans Backenroth, född 1966, pianisten Mathias Algotsson, född 1971 och trumpetaren Karl Olandersson, född 1978. Hacke Björksten är dock inte äldst här, för trumslagaren Ronnie Gardiner är född 1932 och ännu i livet. 

Detta är ännu en fenomenal platta från Dragon Records som förvaltar cool jazz och bebop-traditionerna på ett fenomenalt sätt. Det är ingen tvekan om vilka som lyser mest på plattan, Hacke Björksten och Karl Olandersson, vars samspel är riktigt bra! Låtarna innehåller många låtar från Hacke Björkstens egna penna och dessa är kanonbra och har kanonspel av båda blåsarna! Men också riktigt fina, spännande och annorlunda arrangemang av kända låtar, som Duke Ellingtons "In a sentimental mood", som har fått sig en rejäl latininfluerad omarbetning. Men även Hacke Björkstens egna "Soaring Albatross", med riktigt fin jazzvalsliknande melodi, och inledande titelspåret, är riktiga höjdare. Detta är helt klart en av dom klart bättre jazzköpen detta år och skivan blir solklart kvar i samlingen! 



Prince - Batdance
Utgivningsår: 1989
Skivbolag: Warner Brothers
B-sida: 200 Balloons
Sätt Prince att komponera filmmusiken till en välkänd figur som Batman och man kan vara säker på att man får något riktigt speciellt! För här får man vara beredd på en berg- och dalbana av sällan skådat slag där man inte vet vad som kommer att hända eller ske, allt ackompanjerat av ett sedvanligt kanonskönt funkigt groove och sound av Prince. Idag kommer det ju superhjältefilmer oftare än jag köper skivor, men 1989 var det inte fullt lika vanligt, framför allt inte att dom även blev stora succéer. Så för att hjälpa till att locka denna första Batman-film, här med Michael Keaton och Jack Nicholson, så fick Prince skapa musiken, vilket blev ett helt album signerad mannen själv. 

Något som inte heller var lika vanligt då var låtar som i stort sätt är helt skapade av ljudeffekter, vilket nog hjälpte nyfikenheten och spänningen kring den här låten. För den här låten innehåller ju främst Prince dansanta funksound och samplingar från filmen, samt lite körer här och var. Det är ju inte Prince mest melodiösa låt, men samtidigt är det däremot en av hans mest spännande verk, just för att den är så oförutsägbar, och jag är glad att äntligen kunna välkomna detta mästerverk till min singelsamling!



Peter Gabriel - Steam
Utgivningsår: 1992
Skivbolag: Virgin Records
Andra spår: Games Without Fronties (Massive/DB mix)
Det är alltid kul dom gånger man hittar vettiga och bra CD-singlar och en av dom bästa som jag kunde införskaffa denna gång var Peter Gabriels idag saligt bortglömda klassiker "Steam", en av singlarna från hans platta "Us" som kom 1992. Låten har ett kanonbra driv, sound och en Peter Gabriel i toppform. Gabriel har beskrivit låten att den handlar om ett förhållande där kvinnan är smart, intelligent, kultiverad  och vet allting medan mannen vet i praktiken ingenting, utom om kvinnan och hon vet inte mycket om sig själv istället. 

Videon till låten är också väl värd att kolla på, eftersom den är skapad av samma person som gjorde hans monsterdyra och idag klassiska videor till "Sledgehammer" och "Big time". Det kan också sägas att äger man singeln innan den här, "Diggin' in the dirt", så får man en alternativ version av låten som heter "Quiet steam"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...