expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

måndag 24 juni 2024

Dario G - Carnaval de Paris (RIP)

Dario G - Carnaval de Paris
Utgivningsår: 1998
Skivbolag: Eternal
Övriga spår: Carnival de Paris (SRS Mix)
Jag har ju skrivit om diverse dödsfall då och då och hyllat artisterna, men i dom flesta fallen har det varit antingen äldre artister eller artister med en lång karriär. När det gäller det här fallet, dansartisten Dario G, så är det en artist som i Sverige främst är känd för en enda hit, men som var värd oändligt mycket mer än vad det blev. Dario G, från 1999 och framåt lika med engelsmannen Paul Spencer, avled för en vecka sen av cancer i en ålder av 53 år. Sina största framgångar hade Dario G dock när projektet var en trio och den största framgången kom när man lånade från den klassiska "Life in a northern town" av The Dream Academy från 1985 och av den skapade låten "Sunchyme" 1998. Låten stack ut från mycket annan dansmusik då med sin sampling och sina afrikanska rytmer blandat med moderna housebeats. Och det var det som var så speciellt med Dario G, att man vågade blanda många olika rytmer och stilar och skapa något nytt som ändå svängde grymt. 

Låten jag dock har valt är låten som skapades till fotbolls-VM i Frankrike 1998. Släng dig i väggen, Ricky Martin, kan jag bara säga! "Carnaval de Paris" är en rytmkaskad utan dess like som har sin grund i den brasilianska sambamusiken med sina trummor, men som samtidigt hämtar influenser från flera av de i VM deltagande ländernas kulturer. Här hörs också, förutom brasilianska trummor även spanska gitarrer, franskt musettedragspel och skotska säckpipor, till exempel. Jag tycker det här svänger som bara den och när jag hör den brukar volymen åka upp! Den är aldrig tråkig eller förutsägbar och man vet aldrig vart låten ska ta vägen. Det enda man vet är att följer man rytmen så är man inne i en multikulturell berg-och-dal-bana.
     Huvudlåten till 1998 års fotbolls-VM var ju Ricky Martins "Copa de la vida", en låt jag aldrig har varit särskilt förtjust i. För mig är det mer drag i Dario Gs samba-explosion "Carnaval de Paris"! 

I Sverige var intresset för låten iskallt. Däremot så lyckades den mycket bättre i andra delar i Europa, inklusive England, och lagom till fotbolls-VM 2002 i Japan-Sydkorea så gjorde då soloprojektet Dario G om låten till "Carnaval 2002", den här gången komplett med skrålande fotbollskörer och givetvis en del andra instrument, passande länder som då var aktuella i mästerskapen. Också detta är en riktigt skön låt, även om originalet förstås är ett strå vassare. 

Dario G hade inte någon mer större framgång. Paul Spender sadlade 2001 om till den mer eurotrance-liknande stilen som framgångsrikt skapat namn som Sash!, ATB och Alice DeeJay, vilket även det fungerade riktigt bra. Plattan "In full colour" och låtar som "Dream to me" är sorgligt bortglömda guldkorn i genren. Men Dario G föll i glömska och 2023 meddelade Paul Spencer att han hade tarmcancer och 17 juni 2024 avled han. När Paul Spencer var som mest aktiv och bäst så var han kanonbra och vågade blanda influenser från olika håll och delar av världen och förvandla det till något grymt fräckt och häftigt som sällan hörts inom house och dance-genren! RIP Dario G! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...