expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

söndag 7 juli 2024

Sommarplågor #39: Free - All right now

Free - All right now 
Utgivningsår: 1970
Skivbolag: Island
B-sida: Mouthful of grass
Nu blir det riktigt långt tillbaka i tiden. Om den är en sommarplåga i den rätta bemärkelsen vet jag inte, men den toppade englandslistan i alla fall under sommaren 1970 och den har ju trots allt alla förutsättningar rent melodimässigt för att vara det. Det är en refräng som alla kan skråla med i och ett riff folk minns samt att det är en rocklåt. Men det är också här jag borde se den som fullständigt ointressant. Jag har ju normalt svårt för den här typen av rocklåtar. Stompig pubrock med fylleskrålig allsångsrefräng, där alla på krogen sitter hel- eller halvpackade med ett ölglas högt i skyn och vrålar till. Den sorts musik som får mig att lida och stänga av om det spelas. 
     Men som jag har sagt så är det ingen regel utan undantag och engelska Free's "All right now" är ett sånt. Som många andra stora hits så tog det inte lång tid att skriva låten. Efter ett uselt gig så insåg bandet att man behövde en riktig rockröjare till konserterna och kom på låten på dryga tio minuter i omklädningsrummet. Resten är historia och låten har spelats in sen dess av många olika artister. Till och med discotjejerna i Pepsie & Shirlie plockade upp den till sitt debutalbum 1987.
     
1991 så kom en nymixning av låten signerad Bob Clearmountain. Den versionen skiljer inte nämnvärt mycket från originalet, men dom gånger jag hörde den så tyckte jag inte det var helt dåligt ändå. Och som bekant så sitter vissa saker i från forntiden och den här har ändå blivit kvar som en skön rocklåt med bra gung och en melodi som sitter. Det kanske inte är något jag plockar fram när jag vill ha sommarfeeling, men den är tillräckligt bra för att jag vill ha singeln och kan spela den ibland. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...