expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

måndag 22 juli 2024

Sommarplågor #41: Alanis Morissette - Ironic

Alanis Morissette - Ironic
Utgivningsår: 1996
Skivbolag: Maverik/Warner Bros
Andra spår: You ought know (Acoustic/Live)/Forgiven (Live)/Not the doctor (Live)/Wake up (live)
Precis som Suzanne Vega så känns Alanis Morissette 
inte som en artist som borde förknippas så mycket med ordet "Sommarplåga". Men 1995-1996 så var hon så het med sitt genombrottsalbum "Jagged little pill" att allt hon rörde vid blev till guld och givetvis så blev en av hennes hits från plattan en hit under sommaren 1996, trots att den egentligen inte låter somrig för fem öre. Men spelas en låt tillräckligt mycket en sommar så växer den till slut in i årstiden, oavsett om den har en refräng som exakt alla kan nynna på eller, som i detta fallet, är en rockigare singer-songwriter-låt från 90-talets mitt. 

"Ironic" var då tredje singeln från plattan och handlar om livssituationer där ödets ironi spelar in. Jag ska erkänna att på den här tiden så var jag långt ifrån ett Alanis-fan. Hon hade pushats upp enormt i medierna och bland recensenterna och jag hade svårt att förstå varför, när låtarna inte fastnade alls hos mig utan jag såg som som svamliga flummiga rocklåtar. Men "Ironic" var ett stor undantag. Den här låten fastnade med en klart tydligare och bättre melodi och skön stämning i låten. Och trots att den är långt ifrån somrigt allsångsvänlig så lyckades låten överleva alla veckor på Sommartoppen detta år och jag tyckte den var helt OK hela tiden! Det fanns somrigare låtar, men "Ironic" var en skön rockhit varken mer eller mindre. 

Sen skulle det ta drygt 10 år innan jag till sist hörde hela plattan "Jagged little pill" och insåg hur fel jag hade haft det. Plötsligt så såg jag att detta var just så bra som recensenterna sa då och jag började LÅNGT efter alla andra även gilla dom andra stora hitsen, "You oughta know", "Hand in pocket", "Head over feet" och "You learn". Det är inte omöjligt heller att hela den plattan kan dyka upp här någon dag. Sent ska syndaren vakna... välkommen till min värld!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...