expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

lördag 31 december 2016

Dom bästa skivfynden 2016

Att summera 2016 är inte lätt, för ur skivsynvinkel har detta varit ett helt otroligt år och det är svårt att göra ett topp 10 och lämna ute så många bra skivor och fynd! Självklart så har 2016 varit ett år då musikvärlden förlorat väldigt många stora legender. Men låt mig för ett ögonblick lämna det tråkiga och koncentrera mig på det som varit bra med detta år. Alla format i samlingen, LP, CD, vinylsinglar, ja, till och med CD-singlar, har fått uppsving i år, inte minst från sommaren och framåt. Sommaren och hösten har varit som en galen karusell där möjlighet efter möjlighet har dykt upp till att hitta fynd, både här i Sundsvall, i Timrå, i Stockholm samt även i Hudiksvall. Inflödet av vinyl har varit förhållandevis OK, många har insett vinylens nya värde och antingen håller hårt i dom själv eller försöker sälja dessa, men när det har kommit in bra saker så har det kommit in med råge på second hand-affärerna.

Bland genrer så har i stort sätt allt också flödat. Mycket jazz, mycket 70-tal och 70-talssoul, mycket 90-tal och mycket 80-tal, även om det fortfarande är svårt att försöka hitta bra och spännande 80-tal som jag inte har redan.

Åter så har jag alltså summerat året med att göra en topp 10 av de bästa fynden under året. Låt mig först bara dra en liten idag småkul anekdot kring årets sämsta fynd. Årets besvikelse går till en singel med Smithereens. Nu kanske ni tror, va, Smithereens? En besvikelse, inte möjligt? Jag hittade en singel med Smithereens som hette "(You is) A guarente for love", indierockbandet Smithereens som jag trodde. Den såg lite märklig ut, dels verkade en medlem se väldigt feminin ut plötsligt och engelskan i titeln halkade väldigt mycket för ett amerikanskt band. Men jag köpte den och möttes av 80-talsdisco, riktig tafflig, trist producerad samt ointressant sådan! Vad är detta? Och en tjej vid mikrofonen? Jag fick Googla på den och fick reda på att det fanns ett holländskt euroband som släppte på sin höjd en eller två singlar runt 1985 vid namn Smithereens, medan indiebandet heter THE Smithereens. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta, men det kändes en aning snopet.

Nå, en del av skivorna här har jag skrivit om redan, om inte annat i månadstexterna, och dessa får bli en påminnelse om en bra skiva, i övrigt så hoppas jag att du får upptäcka en hel del ny och spännande musik att köpa under 2017!

10) Gary Moore - The platinum collection (CD): I februari blev jag riktigt glatt överraskad när jag för ett väldigt lågt pris hittade denna fina 3CD-box med Gary Moore i riktigt bra kvalitet. Detta är kanske det mest ultimata man kan ha av Moore. Skiva ett är hitsen från hans hårdrocksperiod på 80-talet, skiva två är från hans bluesera på 90-talet och skiva tre är en livekonsert! Kan det bli bättre?




9) Erasure - Audiovisual (CD): Bootlegs är jag inte så bortskämd med och framför allt inte att hitta såna på vanliga second hand-affärer i Sundsvall, men på Erikshjälpen i januari hade en stor hög med CD-skivor med band som The Smiths och Erasure kommit in och den som glänste mest var denna Erasure-bootleg med en livekonsert från 1992. Ljudet och konserten är riktigt bra och här finns alla hitsen fram till ABBA-Esque.


8) Naked Eyes - Fuel for the fire (LP): Bland det roligaste jag vet är förstås att äntligen hitta skivor med artister som jag har letat en hel evighet på att få en hel platta med, men misslyckats i alla år. Så var fallet på Sundsvalls skivmässa i april i år då jag efter ett helt livs sökande till sist hittade en platta med den bortglömda engelska synthgruppen Naked Eyes. "(What) In the name of love" har fastnat i mitt huvud från barndomen då den visades i TVs "Bagen" med Cia Berg och jag satte en bandspelare till högtalaren på TVn och spelade in låten. I många år var det min enda kontakt med bandet och låten. Singeln har jag redan skrivit om här, men till sist hittade jag hela plattan, "Fuel for the fire", en lektion i galant och härligt new wave-synthpop från 80-talets mest intressanta period!

7) Chvrches - Every open eye (CD): Från synthpop av gammal model till synthpop model ny. Jag har även letat, inte ett helt liv förvisso eftersom bandet inte funnits så länge, men i flera år i alla fall efter en platta med det överlägset bästa som popvärlden kommit med under 2010-talet! Engelska Chvrches med sångerskan Lauren Mayberry som gör synth som har melodier som passa bra in i vår moderna tid, men ändå låter väldigt mycket traditionell synthpop samt Mayberrys ljusa, energiska och söta röst i förgrunden. Den här plattan, en deluxeutgåva med bonusspår köpt på Ginza i oktober, hade jag tänkt att göra en egen artikel om under nästa år, men jag kan säga så pass att detta är lysande modern synthpop som lockar och engagerar.

6) Scott Hamilton Scandinavian Five - Live at Nifirtiti (CD/DVD): Ibland tjänar man på att bryta sina normala mönster och prova sig fram. Scott Hamilton är ingen musiker jag lyssnat mycket på och jazzinspelningar så nya som 2007 brukar jag inte bry mig alls i. Men när jag på Röda Korset här i Sundsvall hittade detta dubbelalbum, innehållandes både CD och DVD, så blev jag riktigt intresserad. Hamilton spelar i Göteborg med både danska och svenska musiker, bland annat Ulf Wakenius, och lyckas svänga enormt. Men balladerna, bland annat "Dear old Stockholm", tillhör också bland plattans bästa nummer och denna livekonsert är ett modernt mästerverk i jazzgenren!

5) 40 stycken jazz-CD (CD): Titeln kanske låter något kryptisk. Under hösten så gick en affär här i Sundsvall i graven, "Videodrome", där man kunde köpa udda VHS- och DVD-utgåvor, men också en del skivor av både vinyl och CD-karaktär. Under ett par års tid har man kunna köpa en gigantisk mängd med jazzskivor på CD av finaste kvalitet som någon lämnat in och i år när affären gick i graven, i fysisk form i alla fall, så passade jag på att ladda upp. Totalt blev det 40 stycken CD-skivor med jazz av olika slag. Från de mest kända storbanden till småbandsswing av finaste märke till 20-talsjazz och från elitnamnen som alla jazzfreak känner till till namn jag aldrig hört talas om, Goodman, Herman, Krupa och Dorsey, men som verkade och var riktigt intressanta! Eller vad sägs om namn som Ivy Benson And Her All Girls Band, ett av 40-talets väldigt få helkvinnliga storband, Ina Ray Hutton, en av 40-talets väldigt få kvinnliga storbandsledare, Bert Lown & His Biltmore Hotel Orchestra, Jan Sawitt, Sonny Dunham, Lou Preager eller de brittiska 20-talslegenderna Jack Hylton, Ray Noble och Ambrose. Sommaren och hösten blev en jazzfest utav sällan skådat slag!

4) Wilmer X - Arkiv X (CD): Ibland kan man som sagt hitta det mest överraskande på loppisar till de mest chockerande priserna. "Arkiv X" är en gigantisk och mäktig 4CD-box med Wilmer X, där tre av skivorna är alla deras hits genom karriären och den fjärde är en skiva med tidigare outgivet matrial. Dessutom ett tjockt häfte med intervju av bandet! Denna box kostade mig 50 kronor på en loppis mitt i stan. Man kan väl lugnt säga att mer komplett kan inte en Wilmer X-samling bli?




3) Sex stycken David Bowie-skivor från 70-talet (LP): En av årets tragiska bortgångar var förstås David Bowies i början av året och långt innan dess hade jag börjat bli allt mer intresserad av Bowies 70-talsmatrial, efter att endast brytt mig om klassikerna från 80-talet. Jag skulle börja samla Bowie från 70-talet, bestämde jag mig för, men anade att det inte skulle bli lätt, eftersom priserna på Bowie-skivor sköt i höjden rejält efter hans död. Men jag hade stortur och kom över hela sex skivor från 70-talet till varierade bra priser! Skivorna var "The rise and fall of Ziggy Stardust and the spiders from Mars", "Hunky dory", "Space oddity", "Low", "Diamond dogs" och "Young americans" och jag har spenderat hösten till att plöja igenom alla sex och är mer än nöjd! Skivorna har verkligen olika karaktärer, men är lysande och avkopplande. Favoriten är dock "Ziggy" följt av "Hunky dory", så ibland lönar det sig att ge sig på nya banor och bryta ny mark för sitt samlande.

2) Lennie Tristano - The new tristano (LP): När jag satt på tunnelbanan i Stockholm, på väg mot Solna Skivmässa i september, så funderade jag för mig själv om jag skulle ha sån tur att jag skulle hitta en Lennie Tristano-skiva på detta gigantiska event. Skivor med denna idag rätt bortglömde pianist är väldigt sällsynta och dyra här i Sverige, men omöjligt vore det väl inte?
     Jag hann komma innanför dörren, uppför trappan och gå igenom den förste säljarens sortiment så hade jag på fem minuter hittat denna Tristano-skiva från 1962 för, i detta fall, rekordbilliga priset av 50 kronor. Jag var själaglad, vilket ni som sett mina filmer från Stockholm på min Youtube-sida kanske minns.
     Det är en ensam Lennie Tristano vi möter här, som både experimenterar och låter sina nya harmonier löpa fritt, men samtidigt håller en försiktig fot i den traditionella jazzrytmen. Detta är lysande, vackert och spännande, och framför allt ett av mina absolut bästa skivköpsminnen!


1) Carpenters - Transmissions (CD): Carpenters, ett band som är enormt svåra att hitta studioalbum med, i alla fall i Sundsvall där jag bor. Därför log jag från öra till öra när jag såg den här skivan på en hylla bland miljoner andra CD-skivor. Den här Carpenters-skivan, en Collectors Limited Edition, med en livekonsert från Japan 1972, med tillhörande videoklipp samt bok, är klart årets fynd! Jag köpte den på "Boa Video" i Hudiksvall, affären som blandar video, spel och skivor i ett och som jag skrev om i min text från Hudiksvall för ett tag sen. Denna skiva kostade bara 50 kronor och det kändes som om jag vunnit högsta vinsten på lotto och satt på tåget hem sen på kvällen och bara njöt av livekänslan, medan tåget for fram i den mörka novemberkvällen!
     Detta är en väldigt fin och samtidigt häftig konsert där Karen och Richard Carpenter sjunger och spelar på sin absoluta topp och den japanska publiken är lysande och med på alla låtarna! På plattan "Now & Then", som jag köpte på Solna Skivmässa i år, så finns ett långt medley på gamla 60-talslåtar, som i mina ögon drar ner betyget på den skivan. Carpenters ska egentligen inte syssla med att spela sönderspelade 60-talscovers som nåt coverband, med några undantag som "Ticket to ride". Men på den här liveupptagningen lyckas man faktiskt långt bättre med detta medley och bandet känns mycket mer motiverat att göra det inför publik!

     En klart rekommenderbar och fantastisk skiva om man hittar den! Boken har jag inte hunnit läsa igenom riktigt än, men jag har inget annat än höga förväntningar av den!

Så slutar ett riktigt höjdarår ur samlarsynpunkt och jag har inte alls några förväntningar på att 2017 ska bli i närheten av lika starkt, men man kan ju försöka i alla fall. Bloggen kommer förstås att vandra på oförtrutet med att leverera information om de bästa skivorna, nu närmast med en hyllning till en av 2016 års tragiska bortfall, George Michael! Jag kan dock säga att artiklarna kommer att bli med lite längre mellanrum än tidigare, ungefär en vecka eller en och en halv mellan varje text, eftersom mitt arbete med min Youtube-kanal också tar lite tid.

Tre låtar bjuder jag på, listans etta och tvåa, The Carpenters med en låt, inte från den här konserten, men låten finns dock med här, "Close to you" samt Lennie Tristano med låten "G minor complex". Dessutom också också sjuan, Chvrches med ett lysande spår från "Every open eye", "Bury it".
Med detta ber jag att få önska alla läsare av bloggen på återhörande 2017 och
                      ETT GOTT NYTT ÅR!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...